RESEPI SARDIN MUDAH CONFIRM SEDAP

RESEPI SARDIN MUDAH CONFIRM SEDAP 


Sardin jika tidak dimasak dengan cara yang betul akan memberikan rasa hanyir. Maka, cara memasak yang betul perlu untuk memastikan hidangan tersebut lazat dan meyelerakan. Penyelamat masakan ini ialah air asam jawa, jika tidak ada boleh diganti dengan asam keping. 


Bahan - bahan: 
  • Satu tin atau Sepeket Sardin segera  (untuk resepi ini, sardin tin besar digunakan)
  • Bawang Putih - 3 ulas (ditumbuk lumat)
  • Bawang Besar- 1/2 biji (dihiris halus)
  • Cili Padi  - 4 biji 
  • Sos Cili - 2 sudu besar 
  • Air Asam Jawa - 3 sudu besar 
  • Tomato  - belah 4 
  • Cili Boh - 1 -2 sudu besar 
  • Gula - 1/2 sudu makan 
  • Garam - 1/2 sudu makan 
  • Minyak masak - 3 sudu besar 
  • Air masak - 1/4 tin sardin 


Cara Memasak:
  1. Panaskan minyak masak ke dalam kuali anggaran dalam 3 sudu besar. 
  2. Tumis cili boh dahulu hingga pecah minyak. 
  3. Kemudian, masukkan bawang putih yang ditumbuk lumat bersama bawang merah yang dihiris sehingga bau wangi jangan tengik ya. 
  4. Masukkan air asam jawa dan sos cili. Kacau sebati. 
  5. Masukkan kesemua sardin bersama kuahnya di dalam tin ke dalam kuali. Kacau dengan berhati - hati supaya ikan sardin tidak pecah. 
  6. Apabila lauk sardin yang dimasak sudah gelegak, masukkan tomato dan cili padi. 
  7. Jika rasa kuah terlalu sedikit atau kering, masukkan air masak sedikit sehingga rs okay dengan citarasa. 
  8. Jgn lupa garam dan gula sebagai perasa.
  9. Anggar masak supaya tomato tidak terlalu lembik dalam lauk sardin tersebut, dan matikkan api gas. 
  10. Siap! Mudah dan sedap. Selamat mencuba. 




Comments